hari ni Mai blajar buat kuih tradisional...x silap Mai la nama kuih tu 'jala buruk berlauk/berinti'...kalau tak silap lhaa...
okeyh bahan2 dye snang jerw... mr potato ( ubi kentang la ), rempah kari,daging kisar,bawang merah potong dadu...*ni untuk inti taw...
mule2 kite tumis kan bawang merah n bawang putih sehingga naik bau...selepas tu kite masukkan rempah kari yang telah dibancuh pekat...tumis sampai naik bau n masukkan daging,kacau sehingga rata n masukkan air... ( alah macam nak buat rendang tu laa ) akhir sekali masukkan ubi kentang bersama dengan bawang tadi...kacau la sampai masak...
jangan lupa letak garam n sedikit gula...alaa untuk penambah rasa je ni...
lepas tu kite buat kulit dye plak iaitu jala buruk.....hahaha
bahan2 dye :-
tepung,air,esen vanilla,telur...kalau nak letak kaler pun boleyh tau...
kita masukkan bahan2 tu semua n kisarkan*kalau kisar barulah halus n lembut
kita goreng tu dalam pan,pan yang bersaiz sederhana...n bile kite goreng dye dalam pan jadi la macam ni,
pastikan dye ade lobang2 tu tau,kalau takde lobang tu bukan jala buruk la nama dye..hehehehh
jangan kasi garing sangat tau...
tuk buat ni kite boley pakai sarang dye,tapi kalau x de,gune plastik je*gunting kat hujung tu... ( kecik je taww )
okeyh
hah jangan kasi kering sangat inti ni nanti tak sedap...
inti ni pun jangan kasi dye lembap sangat nanti x enak dimakan...
sebenarnye kuih ni ala2 kuih ketayap jeer...cuma dalam inti kelapa tu tukar kepada inti daging...ayam pun boleyh...
kite pun gulung la dye....lepas gulung jadi la macam * tengok bawahhh
okeyh ni jer la setakat ni...yummy best taw korang...tapi selera masing2..kalau orang lidah barat x leyh makan..sbb HOT hehehhh
selamat mencuba..byee...nak stop da ni...assalamualaikum.....try taw jgn x try...
No comments:
Post a Comment